Foto: Gerard van der Sluijs - Uitvaartfotografie
Foto: Gerard van der Sluijs - Uitvaartfotografie G.van der Sluijs

Uitvaartbus laat nabestaanden tot het laatste moment samen zijn

23 februari 2023 om 15:18 Algemeen

De tijd dat de overledene enkel vanuit een zwarte rouwauto naar zijn of haar laatste rustplaats werd gebracht, ligt al wel een tijdje achter ons. Zoveel mensen, zoveel wensen. Bij Alphega Uitvaartbegeleiding, werkzaam in onder andere Nunspeet, Elburg en Oldebroek, is er de mogelijkheid om de laatste reis per uitvaartbus te maken.

Nick Hoekman

“De uitvaartbus is een voertuig waarin zowel de overledene als veertien nabestaanden gelijktijdig kunnen plaatsnemen”, laat Peter van de Pol, eigenaar van Alphega Uitvaartbegeleiding, weten. De uitvaartkist wordt op stijlvolle wijze aan boord van de touringcar geplaatst, waarna de nabestaanden kunnen plaatsnemen rondom de overledene. “In sommige landen is het concept al lange tijd ingeburgerd, hier in Nederland rijden er nu een tiental." Van de Pol merkt vanuit eigen onderzoek dat de vraag naar dergelijk rouwvervoer toeneemt. “Twee jaar geleden hebben we een stagiaire aan het werk gehad die zijn scriptie over het onderwerp ‘uitvaartbus’ heeft gedaan. Uit een enquête die is uitgevoerd onder zo’n 6000 consumenten, is toen naar voren gekomen dat 28 procent vindt dat de uitvaartbus het meest ideale vervoermiddel is voor de laatste rit.”

De uitvaartbus heeft door de zwarte kleur en optionele vlaggen een zowel statige als luxe uitstraling. Daarnaast zijn de ramen geblindeerd, waardoor privacy aan boord geboden wordt. “Het is een tot mini-touringcar omgebouwde Sprinter. Het bijzondere aan deze bus, is dat het een geheel glazen dak heeft. Hierdoor is de bus heel licht van binnen, waardoor het de uitstraling krijgt van bijvoorbeeld een aula met veel licht. Daarnaast biedt het voor de nabestaanden een extra beleving tijdens de laatste rondrit.”

Van de Pol geeft aan dat er met de uitvaartbus veel mogelijkheden zijn. “Je kunt natuurlijk zeggen: we zijn lekker met de familie met elkaar. Het samenzijn. Maar je kunt ook gezamenlijk een laatste rit maken langs plekken die de overledene dierbaar zijn. Denk bijvoorbeeld aan een geboortehuis, of een mooie rit door de omgeving. Het is allemaal mogelijk.” De uitvaartbus biedt de mogelijkheid om aan boord persoonlijke foto’s en films te tonen via de aanwezige lcd-schermen. Daarnaast kan er ook een persoonlijke invulling worden gegeven aan de (achtergrond)muziek tijdens de laatste rit.

Ook voor de langere ritten, biedt de uitvaartbus zo zijn voordelen. "Stel dat de begraafplaats een eind rijden is. De overledene komt hier uit de regio, maar de begrafenis is in Friesland. Dan ben je toch een goed uurtje onderweg. Daar is de uitvaartbus ideaal voor. Het scheelt bijvoorbeeld eigen auto’s of een volgauto. Maar je krijgt óók een vorm van saamhorigheid in de bus. Doordat iedereen bij elkaar is, biedt het ook troost. En soms merk je dat het tijdens dit soort ritten ook gewoon gezellig is. Ondanks het verdriet. Met de uitvaartbus heb je ook meer het gevoel dat je écht iemand aan het begeleiden bent dan wanneer je er met de volgauto’s achteraan zou rijden.”

Voor meer informatie: www.alphega-uitvaart.nl 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie