De haven van Elburg op archieffoto.
De haven van Elburg op archieffoto. Barry Wensink

Verzet tegen plan De Nieuwe Haven in Elburg

18 januari 2024 om 13:14 Maatschappelijk

Er is verzet tegen het plan De Nieuwe Haven dat Prins Bouw wil realiseren aan de haven in Elburg. Het maakt dat het voortbestaan van de botterwerf op het spel staat en biedt zelfs de kans dat de haven op termijn een troosteloze aanblik gaat bieden. Waar Holland Food bang is dat de productie van het bedrijf in gevaar komt en vindt dat mensen nooit en goed woon- en leefklimaat kan worden geboden.

Wijnand Kooijmans

Waar onder meer de Botterstichting en de oudheidkundige vereniging Arent Thoe Boecop vinden dat ver wordt afgeweken van het plan van Hasskoning dat in 2011 werd vastgesteld, vindt directeur Wim Prins van Prins Bouw dat hiervan nauwelijks wordt afgeweken. In dat plan wordt woningbouw al mogelijk gemaakt. De bezwaarmakers van nu hadden zich naar zijn mening toen moeten laten horen.

Ook het college van burgemeester en wethouders vindt dat die visie niet ingrijpend wordt aangepast. Alleen het aantal toegestane woningen wordt verhoogd van 38 naar 56 nu. Een verlaging van dat aantal is volgens Prins niet haalbaar, omdat dan het totale project financieel niet haalbaar is. Men heeft al subsidie moeten aanvragen om het huidige plan financieel haalbaar te maken.

Laban Bolier vindt dat Prins Bouw een geuronderzoek moet uitvoeren, gezien de afstand van minder dan honderd meter tussen de woningen en het bedrijf Holland Foods. Hier wordt vijf dagen in de week gemarineerde kip gefrituurd. De stelling dat er geen klachten zijn binnen gekomen over geuroverlast kloppen niet, zo is zijn mening. Mensen geven aan wel degelijk geur waar te nemen, maar nemen dat voor lief omdat ze bij bedrijvigheid wonen. Het bedrijf vreest 56 nieuwe bewoners die kunnen gaan klagen over geuroverlast en daarmee de resterende uitbreidingsmogelijkheden van het bedrijf in gevaar brengen.

Henk Wallis, voorzitter van de Botterstichting hekelt het gebrek aan participatie in het begin. Hij vindt dat het plan uit 2011 nog steeds leidend moet zijn bij nieuwe ontwikkelingen. Het plan van Prins Bouw heeft de botterstichting totaal overvallen. Hij vreest dat nieuwe bewoners met geluidsoverlast te maken krijgen. Zo moeten timmerwerkzaamheden nu aan de noordkant worden gedaan omdat deze aan de zuidzijde te veel overlast veroorzaken voor de woningen aan de Havenkade. Terwijl de woningen juist aan die noordzijde zijn gepland.

Wallis vreest dat de botterstichting en daarmee de botterwerf geen toekomst meer hebben als het plan doorgang vindt. En daarmee het voortbestaan van de bruine vloot die Elburg rijk is en het aanblik van de haven drastisch zal wijzigen.

Ook vice-voorzitter Wim van Norel van Arent Thoe Boecop vreest voor de aantasting van het aangezicht van zowel de haven als de Vesting. Zijn vereniging is geen actieclub maar moet nu wel op de bres springen omdat het voortbestaan van het cultureel erfgoed in gevaar is. Men is niet tegen woningbouw maar die moet wel passen bij de aanblik van de haven.

De Bond Heemschut voorziet eveneens een teloorgang van de haven. En daarmee het verloren gaan van Elburg als Hanzestad en voormalige Zuiderzeestadje.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie