Het boek dat wereldwijd grote indruk maakte.
Het boek dat wereldwijd grote indruk maakte.

Napalmmeisje viert 61e verjaardag met Jan en Corrie Gerritsen uit ‘t Loo in Keukenhof

15 maart 2024 om 06:00 Maatschappelijk

Ze zijn al vele jaren bevriend, het Napalmmeisje Kim Phuc Phan Ti en Jan en Corrie Gerritsen uit ’t Loo. Zij, die de hele wereld heeft gezien en door de paus en vele wereldleiders werd ontvangen, had nog één wens: de bloemenpracht in de Keukenhof ondergaan. En die wens laten de Gerritsen’s begin april in vervulling gaan.

Dick van der Veen

De foto’s van de toen 8-jarige Kim bij de napalmaanval in Vietnam, gingen in 1972 de hele wereld over. Ze markeren een ijkpunt in de geschiedenis. In later jaren werd ze Goodwill Ambassadeur van UNESCO. Jan Gerritsen, die zich sterk maakte voor Syriërs in ons land, liep daarmee vast.

“Ik kende het verhaal van Kim en raakte tijdens een lezing van haar onder de indruk, wist dat ze inmiddels de Canadese nationaliteit had verkregen en tijdens een vakantie naar dat land hebben we contact met haar gezocht. Ze woont in het stadje Ajax vlakbij Toronto waar we op familiebezoek waren. Het gebeurde na afloop van een kerkdienst. Ik had haar na een eerdere lezing een vraag gesteld zonder mijn naam daarbij te noemen. Vreemd genoeg koppelde ze mij aan die vraag. Ze had me immers nooit in persoon ontmoet. Ze nodigde ons uit voor een weekend bij haar thuis. Later verbleven we er nog eens een week. Vanaf dat moment hebben we contact onderhouden; telefonisch en per mail. We ontmoeten haar bij trips die ze naar Europa maakt.”

Corrie aanvullend: “Laatst in Milaan en in Parijs. Inmiddels had ze diverse hoge onderscheidingen ontvangen en werd ze met veel ceremonieel ontvangen. Bij één van die gelegenheden met een strak protocol zag ze ons in de zaal, maakte zich los van het gezelschap en vloog ons in de armen. De gastheren wisten niet wat hen overkwam. Een paar ‘verloren’  Nederlanders in een intieme scène; wat moesten ze daar nu van denken?”.


Kim en Corrie tijdens een onderonsje. 

Gewoon

De boodschap die Kim verkondigt, haar inzet voor menslievendheid vanuit een houding van nederigheid en behulpzaam, de wijze waarop ze haar geloof in praktijk brengt, spreekt Jan en Corrie aan. “Haar omgaan met teleurstelling, de immense pijnen die ze moest doorstaan, met verdriet en de vergevingsgezindheid is voor ons een inspiratiebron. Ze is gewoon een down to earth persoon gebleven. Ze is een vriendin next door. Haar man, die de zwaarste gevallen in de geestelijke gezondheidszorg behandelt, is uit hetzelfde hout gesneden. Je kunt haar nooit betrappen op society gedrag.”

Achtergrond

Kim speelde Gerritsen’s vele vertrouwelijkheden toe, die uiteraard tussen hen blijven. Wel wil hij in z’n algemeenheid er wat over kwijt. “Haar leven werd aanvankelijk gestuurd door de Vietnamese regering. Gefocust op een anti-westerse houding. De ijzeren wil om arts te worden stuitte er op af. Dankzij een relatie in de regering mocht ze naar Cuba. Daar ontmoette ze haar huidige man. Het verhaal wil dat die deel uitmaakte van een groep die haar gedrag moest bespioneren. De twee raakten verliefd en trouwden. Ze mochten op huwelijksreis naar Moskou. Tijdens een tussenlanding hebben ze in Canada asiel aangevraagd. Reken maar dat het emotionele momenten heeft opgeleverd. Ze kozen voor het ongewisse, voor wat het hart hun ingaf.”

Kim en haar man richtten de Kim Foundation International op die zich inzet  voor kinderen in oorlogstijd, voor opvang en verzorging en steun aan weeskinderen. Deze kwetsbaar ogende vrouw/moeder/oma (ze heeft twee kinderen) bindt iedereen met haar boodschap. Ze inspireert oud en jong, seculier of religieus. Verveelt geen moment. Het verhaal over een lijdensweg waarin ze zich altijd door God geleid voelde.”

Programma

Op 5 april halen jan en Corrie haar op van Schiphol. “De dag erna vieren we haar 61e verjaardag met een bezoek aan de Keukenhof. Ze blijft tot 13 april bij ons in ’t Loo.

Kim gaat graag om met de jeugd. Schoolbezoeken hebben haar voorkeur. Die vinden tijdens deze trip plaats bij scholengemeenschappen in Apeldoorn, Zwolle en Kampen. Daarnaast staat een ontmoeting burgemeester Tanja Haseloop-Amsing op de rol. Op 11 april geeft ze een openbare lezing in de Kampense Bovenkerk. Daar kunnen duizend mensen van haar indrukwekkende story kennis nemen. Het begint daar om 19.45 uur met samenzang en om 20.00 uur brandt Kim los. Aanmelding ervoor kan via eventbrite.com/e/tickets-kim-phuc-lezing. Telefonisch 06-42238357 , liefst via de app.”

De Gerritsen’s hopen dat de collecte tijdens de lezing in Kampen en een bijdrage van de scholen de te maken kosten deels zullen bestrijden. “We voelen ons bijzonder bevoorrecht dat we dit mogen doen voor deze parel in de samenleving.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie